Chiang Mai 4

Een Frans gepensioneerd koppel aan het zwembad hier een paar dagen geleden: “Wanneer zal het hier eens regenen?” Het blijft inderdaad heerlijk weer ‘s nachts lekker koel en tijdens de dag een droge kleine 30°.Pas begin februari begint het hier warmer te worden…

In een computershop heb ik een nieuwe externe dvd writer aangeschaft, de oude deed het opeens niet meer en mijn nieuwe laptop heeft geen ingebouwde meer. Ondertussen heb ik de dvd’s voor de wedstrijden klaargemaakt om op te sturen als ik terug ben. De dvd met alle filmpjes over Cambodja is ook al klaar.

Ik kan nu ook weer af en toe een mooie dvd of blu-ray film opzetten, ze kosten hier maar 2 euro per stuk, je moet wel uitkijken welke versie het is want soms is het alleen in Thai en daar kom ik nog altijd niet ver mee. De meeste nieuwe films kun je hier op dvd of Blu-Ray vinden. Ook Vlaamse films op DVD heb ik gevonden.”Rundskop” en “NoordzeeTexas”(Bavo Defurne) in internationale versie liggen hier in de winkels.

Ik zag per toeval de filmprogrammatie voor Kinepolis Oostende in de krant en vergeleek ze eens met de Vista bioscoop hier en behalve een Thaise film was het precies hetzelfde aanbod, over globalisering gesproken…

Op 31/12 en 01/13 was het kantoor van het gebouw hier gesloten net als veel zaken. We worden gewaarschuwd de sleutels niet te vergeten anders kun je niet meer binnen! Ik heb dat het eerste jaar hier eens meegemaakt en ik mocht voor een nacht een ander verblijf gaan opzoeken!

Met oudejaar ben ik weer naar het Tapae plein geweest, heel veel eetkraampjes nu op het plein en een heel groot podium met een reeks zitplaatsen, vorig jaar stonden de eetkraampjes op straat en was er veel meer plaats voor versieringen op het plein zelf .. Ik kocht eerst een vegetarische pasta en zocht daarna een zitplaats voor het podium, je moet er op tijd bij zijn, ik heb in alle details de voorbereidingen kunnen zien: de uitgebreide sound check up ondermeer en na anderhalf uur begon de countdown voorstelling na een lange inleiding door de twee tv presentatoren want alles werd rechtstreeks uitgezonden op de lokale tv.

Eerst zagen we traditionele Lanna dansen, daarna traditionele Luk Thung muziek gezongen door kinderen (Luk Thung is een Isaanse muziekstijl. De liedjes gaan over de ontberingen van de armen op het Thaise platteland Isaan) Daarna volgde een moderne dansvoorstelling door de balletschool van CM.

Na 21 uur begonnen de plaatselijke popidolen op te treden. Het werd me ondertussen te druk op het plein en ik vond het wijselijk om een songtaew op te wachten om terug te keren naar mijn verblijf. Dit jaar had ik meer geluk ik vond er meteen een die me in de buurt van mijn stek bracht.

Thuisgekomen wat nieuwjaarswensen geskypt met broer Raf. Kort daarna viel de stroom uit! Vlug mijn zaklamp gezocht en het was meteen afgelopen met internet… na een half uur was alles hersteld behalve internet. Dan maar op tv gekeken want van slapen komt er niet veel in huis: iedereen maakt vuurwerk voor een paar uur.

Ook de brandende lampions die eerst alleen op de traditioneel Loi Kratong festivals opgelaten werden zijn nu overal in de lucht te zien. Ik vernam dat de gewoonte ook in Vlaanderen begonnen is en meteen verboden, hier zou dat ondenkbaar zijn om zo iets te verbieden net als het luidruchtig traditioneel vuurwerk.

Zo is het 1 januari geworden en om 9 uur toen ik opstond was er weer internetverbinding, hoera ik zal weer kunnen skypen en internetten!…

Donderdagdag 3 januari kreeg ik een mail van Thai Airways dat mijn vlucht van CM naar Bangkok vervroegd was op 19/02. Gelukkig controleerde ik nog eens mijn terugvlucht die voorzien is op die dag. Er klopte iets niet, ik had bij het boeken van de vlucht BKK-CNX uit Cambodja ook de retour geboekt en in mijn onoplettendheid wellicht gemist van een dag. Ik ging onmiddellijk naar het kantoor van Thai Air en gelukkig konden ze de fout tijdig en zonder kosten herstellen. Door een toeval nog goed op tijd alles geregeld. Nu is het dus maandagnamiddag 18/02 naar Bangkok en dinsdag 19/02 om 0.30 ‘s morgens (vandaar wellicht de fout) naar Brussel…

Nu zaterdag 12 januari is het weer Children’s Day. Op het binnenplein van het winkelcentrum hier vlakbij is men al druk bezig om het voor de kinderen weer boeiend te maken. Daar bericht ik in mijn volgende blog meer over.

ImageImageImage