Chiangmai, 11 februari 2017

Chiangmai, 11 februari 2017

Astronomy Photography evening Maya

Astronomy Photography evening Maya

Astronomy Photography evening Maya

Astronomy Photography evening Maya, foto van de maan mogen nemen met hun telescoop

receptie opening “streetphotography”

opening “streetphotography”in CMU fine arts

workshop model photography

mijn namiddag toezicht in Maya

avondpresentatie “Young Eyes” expo

Tijdens de weken van de fotografie is er hier veel te doen geweest.
Dit jaar is CMU Fotofest de organisator, zowel in open lucht als musea met thema’s als “Young eyes”,”Streetphotography”,”Astronomy “enz..Ik heb een paar feestelijke openingen meegemaakt met de gebruikelijke recepties.
Er waren ook diverse workshops, maar jammer genoeg alleen in het Thai, in tegenstelling met D.A.A. die vorige jaren de maand van de fotografie organiseerde, maar die organisatie is blijkbaar stilgevallen, zoals ik vroeger al vermeld heb.
De fotogroep CMPG waar ik lid van ben heeft zijn eigen expo in Maya shopping mall nog totzondagavond, gisteren tijdens de namiddag had ik mijn beurtrol van permanente daar. leuk om met bezoekers te praten en hun positieve commentaar te horen. Jammer dat het er zo koud was, als je daar bijna vijf uur bent besef je hoe de airco hier moet draaien, veel Thais hebben oo keen jas aan…het is overigens ook zo in de film zalen, dan moet ik eventjes buien om weer op te warmen!
Woensdag was er een etentje voor de fotogroep maar ik kon er niet bij zijn wegens afspraak met de tandarts die ik niet mocht uitstellen. Hopelijk komt alles vlug in orde zodat ik weer op een normale manier kan eten.
Volgende week staat er ook nog een Japans filmfestival op het programma ondermeer de film “Harmonium”, ik ben benieuwd,
terloops, ik heb hier eigenlijk al meer films gezien dan in Oostende, dit seizoen vermeld ik ondermeer : Arrival, Lalalald, Jacky, American Honey en deze week Manchester by the sea , allemaal echt de moeite waard.
Moonlight speelt ook al maar pas om 22.45 en dat is te laat voor me ,hopelijk volgende week op een vroeger uur…

Bij een expo in CMU Art Centre vond ik een opvallende en moedige commentaar van een jonge fotograaf. Ik vertaal het hier:
“In Thailand moeten de scholieren iedere morgen tien minuten staan om het volkslied te zingen. De geschiedenisboeken vertellen een eenzijdig en vaag verhaal; We leven in een wereld waar sommige gebeurtenissen verduisterd worden. Een hele boel activiteiten die vol nationalisme zitten worden in het alledaagse leven verstopt.In mijn fotografie wil ik deze vervormde situatie verduidelijken.
De regering wil het patriotisme via de opvoeding van de kinderen versterken, ze willen dat we denken en liefhebben wat zij willen.
Maar het zit vol mythologie van het nationalisme en wil onze creativiteit en verbeelding aan banden leggen. Ik geloof dat we mogen verschillen maar moeten samenleven met mensen met andere opvattingen;”

spelbrekertje?

Ik verblijf vlak bij een school waar ik inderdaad dat iedere morgen hoor en naar de toon van het schoolhoofd die eerder brult dan toespreekt kan ik al vermoeden wat de inhoud is .De juntaleider wil meer “Thainess” dat betekent ook dat zij andere opvattingen hebben over bijvoorbeeld mensenrechten waarvan ik dacht dat ze universele waren…De op zijn minst speciale houding tegenover het koningshuis speelt daar ook zeker een groot rol in.
De juntaleider vroeg gisteravond i zijn wekelijkse toespraak op alle zenders om “not to be obsessed with democracy, rights and liberties” te zijn omdat het kan leiden tot anarchie…
Ondertussen blijkt uit het jongste rapport van Oxfam Thailand dat het land op twee na de meeste ongelijkheid kent tussen rijk en arm, na India en Rusland…

wandelmeditatie op Macha Buckha dag

Vandaag is het “Macha Bucha day”, dat is een de belangrijkste Boeddhistische feestdag tijdens de volle maan van februari ; de mensen gaan dan speciaal naar de tempels om offers te brengen ,te mediteren en ook om de natuur te eren. Op dat feest mag er in het hele land geen alcohol gedronken worden, Thailand is immers officieel een Boeddhistisch land, omdat het feest dit jaar op een zaterdag valt is er compensatie op maandag, of er dan ook geen alcohol mag verbruikt worden weet ik niet…
Vanmorgen ging ik naar mijn buurttempel en zag dat er een wandelmeditatie bezig was met deelnemers in het wit. Een deugnietje deed het op zijn eigen manier…

Kort nadien, dinsdag aanstaande is het Valentine Day een commercieel opgefokt feest, in de cinema’s toont men “Fifty shades” (deel twee), en ondertussen waarschuwt de junta de ouders om hun kinderen goed in het oog te houden op die gevaarlijke dag, het wring weer eens …