Chiangmai, begin februari 2017

Chiangmai, begin februari 2017


Als je hier al enkele jaren komt begin je de kalender vaan het voorjaar al een beetje te kennen.

fotosessie graduates

ook de kleinsten p Children’s day

De tweede zaterdag van januari is “Children’s Day”, een hele dag feest voor de kinderen en de maandag erna hebben ze vrij!

Verderop in januari, de vierde maandag is er voor de pas afgestudeerden van de CMU en andere uniefs  “Graduation  Day” waar een beetje op zijn Brits de “graduates” in toga hun diploma overhandigd krijgen. Dat gebeurt traditioneel door niemand minder dan de oudste Prinses, die persoonlijk aan iedereen de bul geeft.

Toevallig zag ik die dag ‘s avonds een verslag op de regionale zender van die gebeurtenis. De afgestudeerden hebben blijkbaar heel goed moeten oefenen om op gepaste wijze hun diploma in ontvangst te nemen van de prinses.

Laureaten” To be number one” in CM

Dezelfde dag was de jongste prinses ook in Chiangmai, ze verleende  een interview aan de jonge presentatoren van het populaire programma “To be number One”, een soort “Belgium has  got talent”

ik heb twee screenshots opgenomen ,een van de begroeting en een van het interview zelf. Het ging blijkbaar vooral over de rol die meisjes kunnen spelen in de maatschappij.

begroeting prinses

interview met prinses


Toen ik eens een abt van een klooster interviewde voor mijn documentaire ” Het dagelijks leven in een Boeddhistisch klooster “moest ik ook op de grond zitten, maar die buiging hoefde ik niet te maken.

lekkere aardbeien voor Chinees Nieuwjaar!

optreden tgv Chinees Nieuwjaar!

entree Maya met Chinees Nieuwjaar

Terloops , het land is nog tot september in rouw, dan wordt de koning gecremeerd en kan de nieuwe koning gekroond worden. Heel wat activiteiten die ik hier opsom zijn dit jaar “toned down” ;Zo was er geen vuurwerk voor het Chinees nieuwjaar, ook een vaste waarde op de kalender, maar wel die van de  maan, dit jaar eind januari, jaar van de Haan. Van de huisbaas kregen we een mooie doos grote rode aardbeien uit de bergen rond de stad, ze waren heel zoet en erg lekker, nu is het volop aardbeientijd. Ik zal er nog kopen op de markt.

 

 

foto expo CMPG in Maya

opening expo CMPG

Een  andere vaste waarde waarbij ikzelf dan betrokken ben is de jaarlijkse foto-expo in Maya van onze club CMPG . Binnenkort moet ik ook een namiddag permanentie doen. Ik heb niet deelgenomen aan de wedstrijd omdat het voor iemand die hier niet permanent verblijft niet zo eenvoudig is, los van het feit of ik wel voldoende ken van fotografie, ik ben op de eerste plaats een filmman Wie weet , op de tweewekelijkse vergaderingen heb ik al een paar foto’s ingeleverd die men heel goed vond…

oefenen voor Flower festival stoet

oefenen voor Flower festival stoet

oefenen voor Flower festival stoet

schrijven in het sportpark in de morgen

Op het moment dat ik hier in het sportpark zit te schrijven in de morgenzon is de fanfare van een nabijgelegen school duchtig aan het repeteren voor  “Chiangmai Flower Festival” het eerste weekend van februari dat ieder jaar meer en meer volk aantrekt. Ze hebben het warm in de zon en tegelijk beschermen ze zich om niet te bruin te worden, hoe bleker hoe beter!  Ze spelen heel goed en de vendelzwaaisters
leveren puik werk. Vrijdag 3 februari vertrekt de stoet om 9 uur in de morgen en komt pas in de vroege namiddag aan in het stadspark waar de schitterend versierde wagens nog een paar dagen tentoongesteld worden.

Ik moet bekennen dat ik niet al die traditionele gebeurtenissen nog opzoek, om te beginnen heb ik  ze  al een paar keren gezien, het wordt ieder jaar drukker om te kunnen fotograferen, vooral door de aanwezigheid van Chinezen rond deze tijd en om er te geraken is het ook steeds moeilijker. Files in deze hitte kun je best vermijden.

Overigens bereikt  de dagtemperatuur ruim 30° ook ‘s nachts niet meer onder 20°, het fijnstof van het verkeer zorgt er ook voor dat er gevaarlijke pieken zijn. Gelukkig zijn er voor zover ik weet nog geen akkerbranden in de bergen die het soms onmogelijk maken om buiten te komen, hopelijk blijft het zo tot het eind van deze maand. Ik pas me aan, in de morgenuren wandelen en als de zon verdwenen is ben ik op weg naar een restaurantje. Tijdens de dag kan ik naar het overdekte zwembad gaan hier in het gebouw, of ik schrijf wat en werk aan mijn film over Myanmar, niet te klagen dus…