Dinsdag 03/01/17     Terugvlucht naar Yangon (Birma reisverslag deel vijf)

Dinsdag 03/01/17     Terugvlucht naar Yangon (Birma reisverslag deel vijf)


Afscheid van de zee…

Vanmorgen ben ik nog een laatste keer in zwempak gaan wandelen in het water van de Andaman Zee en bij het ontbijt heb ik nog wat extra proviand meegenomen voor in de voormiddag, ik wou geen middagmaal meer nemen, maakte mijn reistas  klaar en werkte dan nog wat aan mijn reisverslag, heb een kanjer van een boek nog net kunnen uitlezen,” In het licht van wat we weten” van Zia Haider Rahman, een aanrader.

Om 13.45 kwam de chauffeur me oppikken, ik ging uitchecken en we reden naar Dawei en verder naar het mini luchthaventje even buiten de stad.

Onderweg kwam mijn gids ook onverwacht aan boord om afscheid te nemen.

Ik zeg dat ik tevreden ben en het  aan reisorganisatie leiding in Yangon zal laten weten.

Bij aankomst rond 15 uur aan het luchthavengebouwtje is er wat verwarring ,de gids en de chauffeur willen eerst nog met me naar een lokaal restaurantje maar ik wil inchecken om ten minste mijn  bagage kwijt te zijn.

Daar verneem ik dat de vlucht naar Yangon anderhalf uur vertraging heeft , het vliegtuig is nog maar net vertrokken naar het grensgebied en moet daarna nog terugvliegen! Ik mag nog niet binnen. Ik laat een reistas onder hun hoede en met mijn rugzak trek ik alleen naar een lokaal restaurantje ik heb honger ondertussen maar neem alleen wat thee en een koekje, geleerd door mijn recente ervaringen in lokale restaurantjes!

Het mini luchthaventje van Dawei

Ik keer terug en moet wachten in de dampige ruimte .

de jonge japanner wacht op het vliegtuig op de tarmac…

Een jonge Japanner zit in de problemen. Hij heeft een ticket besteld en betaald voor deze vlucht maar door een of andere reden komt zijn naam niet  voor in de passagierslijst, er staat hem niets anders te doen dan een nieuw ticket te kopen ter plaatse. Gelukkig  is er nog plaats op onze vlucht. Pas om 16.30 mag ik door de pascontrole en security  naar de wachtruimte, daar ik kan snoep kopen en drank. Een Duits jong koppel vertelt  dat zij een goedkope bungalow vlak in mijn buurt konden vinden aan zee, ze hebben alleen een bed nodig, ik heb wel meer betaald  maar  ben blij dat ik mijn bungalow veilig kon afsluiten en bij de schoonmaal bleef ik ter plaatse want mijn laptop ,camera en zo meer zou ik niet graag kwijt raken.

1500 KYAT in 1 €!

Ik zie dat de Japanse jongeman ijverig aan het internetten is en ik spreek hem weer aan. Hij werkt in Yangon en nam een paar dagen vakantie voor de jaarwisseling. Een simcard kost hier maar een paar dollar en het abonnement via Telenor (jawel uit Noorwegen!) kun je spotgoedkoop aanschaffen, voor één dollar krijg je anderhalve gigabite per maand!

Vandaar dat zoveel jongeren voortdurend op hun smartphone bezig zijn! Ik vraag me af wat de gevolgen zullen zijn voor Myanmar als de hele wereld bereikbaar wordt voor deze nieuwsgierige jongeren !

Kritiek op he regime!

Wat later krijgen we drank wegens de vertraging en om zes  uur, het is al donker,  landt het propeller vliegtuig ATR-600 .We kunnen bijna vrij op de startbaan lopen! Er stapt wat volk uit en wij, een tiental mensen, mogen dan ook opstappen als de bagage ingeladen is.

de ATR-600 net geland terwijl we op de tarmac wachten…

We vertrekken een kwartier later en we krijgen een zoete snack en thee. Een uur later

landen we al in Yangon. Daar  staat een chauffeur klaar om me op te pikken.

Ondertussen krijg ik een telefoon van de reisorganisator om naar mijn reiservaringen te vragen  maar er is te veel lawaai. Die zou later terugbellen maar dat is tot op heden nog niet gebeurd.

Op weg naar hetzelfde hotel van de eerste dagen zie ik nu de verlichting van de tempels en belangrijke gebouwen. De chauffeur spuit volop kritiek op de generaals en het leger, ze profiteren het meest van de verandering, hebben hun  geld in de nieuwe winkelcentra gestoken terwijl het volk in grote  armoede leeft.

Bij aankomst in het hotel is er verwarring ik had zogezegd alleen maar de volgende nacht geboekt maar ik toon mijn papieren en het wordt opgelost, er is nog een kamer vrij.

ik hoef geen avondeten meer en ben erg moe, ga slapen om negen uur nadat ik toch even

internet geraadpleegd heb en geen belangrijke  mails gevonden heb.

Op zoek naar sandalen…

Om 7 uur ontbijt ik weer echt  westers met een lekkere toast met omelet, fruitsap, muesli, vers fruit en yoghurt.

nieuw shopping centrum in Yangon

Ik wil eerst naar het grote  winkelcentrum niet al te ver uit de buurt dat om 9 uur opengaat.

Ik ben nog  te vroeg en de jongens en meisjes die daar werken wachten ook om binnen te kunnen via de security. Ondertussen probeer ik de straat over te steken om een  foto te nemen van het treinstation op de circular line, met de wachtende mensen op het perron.

Ondertussen mag ik binnen.Ik had ik dringend nieuwe leren sandalen nodig ter compensatie van het gestolen  exemplaar. Ik vind mijn maat ,ze komen uit Australië en er is korting. Voor  49000K kan ik ze meenemen, ik had gelukkig nog geld over maar zou in de loop van de dag toch ergens geld moeten wisselen dacht ik.

,

(slot volgt)