(DOC)films update

(DOC)films update

Mijn uitstap naar Antwerpen heeft me wat ontgoocheld. De workshops van Canon waren hoofdzakelijk bedoeld om hun  nieuw producten  voor te  stellen en ik ben niet direct van plan om een nieuwe dure camera aan te schaffen..

Het Brugse Cinema Novo festival omgedoopt tot  Mooov heeft ook wat problemen gehad .Tickets geboekt op internet waren niet terug te vinden als ik ze kwam afhalen in de Liberty, gelukkig hebben de vrijwilligers aan de balie goed hun best gedaan om de problemen op te lossen. Nog meer pech in de Liberty : de namiddagvoorstelling van “Elefante blanco ” kon niet doorgaan wegens defect aan digitale projector.. ik kreeg mijn geld terug. De voorstelling om 17 uur van “Les chevaux de Dieu ” kon om dezelfde reden ook niet doorgaan .Ik kon het ticket omwisselen voor “Snake-Dance” in Lumière. Dat was nog een geluk met een ongeluk. Wat een boeiende documentaire. Het is een film die al in Docville Leuven in premiere ging vorig jaar maar het hoofdthema het maken van de eerste atoombom interesseerde maar matig omdat ik dacht er al genoeg van te weten. Dat bleek niet juist. Ik vroeg me af hoe het komt dat ik de ware toedracht pas met het zien van die film begon te snappen? Pas met een terugblik op de geschiedenis is men in staat om de ware toedracht te kennen blijkbaar. Voor mij was het een ware onthulling die verder reikt dat alleen maar het maken van de eerste atoombom maar ook de gevaren van de nucleaire energie tot en met het desolate landschap in Japan na de tsunami kwamen aan bod .Soms kreeg k het gevoel van laat die wereld met al zijn machtsgeilheid en corruptie toch maar naar de dieperik gaan, die verdient niet beter. ik hoop dat die film eens op Canvas komt ! In ieder geval was ik dankbaar dat ik door die pech die film heb kunnen zien.

Zeer de moeite waard vond ik “Midnights Children ” naar het bekende boek van Rushdie en gefilmd door de in Canada uitgeweken cineaste Deepa Mehta,bekend van de trilogie “Water, vuur, aarde” ;Als India reiziger heb ik er veel in herkend en het zet me aan om het boek  te herlezen…

De Zuid-Koreaanse film “Sunshine boys “kon me maar matig boeien , ik heb wel het gesprek met de regisseur nadien gemist om dat ik mijn avondbus en trein wou halen .”7 cajas” een van de eerste films uit Paraguay  was ook niet mijn ding , was aangekondigd als een tweede” Slumdog Millionaire ” maar kon er volgens mij niet aan tippen. “Salvajes” “de Wilden ” uit Argentinië  daarentegen vond ik heel knap, mysterieus boeiend. Het deed me denken aan een oudere  film over het verlies van onschuld bij jongeren in vrijheid naar het boek van Nobelprijswinnaar William Golding “Lord of the Flies”….

Naar aanleiding van de WAK (,week van de amateur-kunsten) wordt zaterdagnamiddag  27/04 in Brugge enkele filmpjes getoond van amateurcinesasten  .Mijn “Viskom”versie 2 is er ook geselecteerd …

Volgende week ga ik naar Docville in Leuven!