Donderdag 11 februari 2016

Donderdag 11 februari 2016

IMG_0809 IMG_0808 IMG_0805 IMG_0798 IMG_0796 IMG_0795 IMG_0791 IMG_0787 IMG_0785 IMG_0783 IMG_0780

IMG_0774 IMG_0771 IMG_0770 IMG_0765IMG_0887 IMG_0891 (1)
vrijdag 05 feb

vrijdagavond had de opening plaats van de maand van de fotografie in “Old Chiangmai cultural centre”

 

ik was daar nog nooit geweest en had gehoord dat het een interessante locatie was, alleen het was weer wat ver van mijn flat. Zoals gewoonlijk nam ik een rode taxi tot aan Chiangmai Gate en dan moest ik nog een tijdje wachten op een gele taxi naar mijn bestemming. Ik had al voordien op de kaart gekeken waar het OCCC lag en zag dat er ook twee mannen opstapten die wellicht ook daar naartoe gingen en inderdaad het bleken twee Koreaanse kunstenaars te zijn die foto’s tentoonstellen daar.

IMG_0778Het domein is erg groot met verschillende afdelingen en omdat ik al vroeg vertrokken was om niet in spitsuur te zitten had ik ruim tijd om het te verkennen. Er zijn verschillende tentoonstellingsruimtes en ook restaurants en een openlucht filmlocatie.

Tegen 17 uur begon de opening officieel met gratis hapjes aangeboden door het centrum, later kwamen nog traditionele dansen en speeches.IMG_0861

Ondertussen had ik de meeste locaties al bezocht tegen dat  het donker werd.

Ik ontmoette er de  Amerikaanse fotografe die ik al eerder ontmoet had met haar expo “Sacred spaces” We zaten samen aan een tafeltje met haar Noord-ierse vriend Chris die in hier  werkt als hulpverlener. Hij vroeg me over mijn activiteiten en toen ik begon te vertellen over mijn filmwerk en mijn jongste film was hij erg geïnteresseerd en hij vertelde ook over zijn grootvader die betrokken was in de strijd in Noord-ierland. Ik ontmoette er ook Cord Keller, de regisseur van wie ik veel geleerd heb en die graag zou hebben dat ik mijn film vertoon volgend jaar als de Engelse onderschriften klaar zijn.

Ondertussen had er in een andere zaal een verkoop bij opbod  plaats van grote foto’s voor steun aan DAA en hun werk. Ik ben er naartoe geweest en ontmoette er ook de Gentse fotografe die ik van vorig jaar ken in een expo van haar werk. De foto ’s gingen vlot van de hand en haalden veel geld op, voor mij te duur dus…

Ondertussen dacht ik al aan terugkeren want het is ’s avonds niet zo makkelijk om twee taxi’s te vinden.Toen ik wegging ontmoette ik nog eens de Noord-Ierse IMG_0857jonge man en we spraken nog over mijn film. Het houdt hem duidelijk bezig ik gaf hem mijn email en beloofde hem op de hoogte te houden van de vorderingen.

Ik stak de vierbaansweg over samen met een paar andere mensen en wachtte op een taxi, maar weinige waren geïnteresseerd. Wat later stopte er toch een en die kon me alleen tot aan de Chaingmai poort brengen. Ik was al blij daarmee en bij de poort aangekomen wachtte ik weer op een taxi maar geen een was bereid me tot aan de Changpuak  Poort te brengen , dan ben ik maar te voet gegaan ,een klein halfuurtje en toch was ik uitgeput toen ik in mijn flat aankwam, ik heb dus ook geleerd dat ik daar ’s avonds beter niet naartoe ga zonder eigen vervoer…

zaterdag 06 feb

Toen ik wakker werd was ietwat later danIMG_0846 gewoonlijk en daardoor had ik ook geen zin om vroeg naar de Flower Parade te gaan, om te beginnen ben ik er al verschillende keren vroeger naartoe geweest en nu komen er steeds meer toeIMG_0804risten, vooral Chinezen naartoe wat het moeilijker maakt om te fotograferen of te filmen.

Het was ondertussen ook weer wat kouder geworden, in de morgen maar 11 graden en maximum 24, gelukkig niet zo erg als een paar weken geleden waar een 15 tal mensen door de kou omgekomen zijn…

In de namiddag ben ik naar Maya geweest om de film “The revenant” eindelijk te gaan zien; ik vond het een heel indrukwekkende film met een topprestatie van held Tom Cruise die zeker een Oscar verdient, schitterende natuur ook!

zondag 07 feb

In de namiddag weer een wandeling gemaakt naar de “walking street market” en daar op het grote plein stonden nog een paar praalwagens van de flowerparade en ik maakte van dezeIMG_0855gelegenheid gebruik om een paar details van de bloemstukken te fotograferen.

Er waren ook veel Chinezen op wandel, met het aanstaande Chinees Nieuwjaar zijn er zo een 80.000 extra naar Chiangmai gekomen dat is gemiddeld 400 vluchten heen en nog eens terug! De hotels en guesthouses zitten allemaal vol en de eetstalletjes weten niet wie eerste bedienen van deze opdringerige gasten, ook de rode taxi’s moeten geduldig kijken naar Chinese smartphones waarop hun bestemming aangeduid staat. Op een van de ritten sprak ik een Chinese aan die heel goed Engels sprak, ze had ook een masterediploma gehaald en was op reis met haar familie, de enige die Engels kon, ze beweerde dat de jonge Chinezen echt Engels willen leren o m de wereld te kunnen veroveren!IMG_0845IMG_0803

IMG_0821Over Engelse les gesproken, de Thaise leerlingen mogen best ook een tandje bijsteken! Op het plein zag ik een hele troep jonge gastjes de toeristen aanspreken voor een interview, een opdracht van hun leraar Engels; ik heb er ook aan meegedaan en een paar scènes gefotografeerd, leuk om te zien voor een zondagmiddag! Nadien met ik nog een Tomyam gaan eten in Boncava in de buurt van mijn flat.

maandag 08IMG_0823

Vandaag is het Chinees nieuwjaar, en ik wou niet naar de stoet gaan kijken in de morgen omdat ik die al een paar keer gezien en gefilmd heb vroeger, dit keer ben ik in de namiddag naar Chinatown geweest om wat te fotograferen in  de buurt van Warrorot market, het was er gezellig druk langs de verkeersvrije straten met de talloze kraampjes en de overheersende rode kleur.

Tegen de avond kwam ik terug naar mijn eetstalletjes op straat in de buurt maar mijn vaste kraam met Sukinam was er niet; Ik ben dan maar naar een kraam geweest en wat groenten met kip bereid gekocht om thuis te eten.

Dat had ik beter niet gedaan want ’s nachts had ik behoorlijke buikpijn en de dag daarop ben ik niet ver gelopen…dom van me! Ik  kreeg ik nog een bericht van Chris Jenkins ,de Noord-Ierse vriend die me nog eens wil ontmoeten om over mijn verhaal te spreken bij een koffie, dat zullen we volgende week afspreken!

woensdag 10

IMG_0909Vanmorgen was het weer erg koud ,mar 11 graden toen ik op het straatmarkje groenten ging kopen, tijdens de dag wordt het wel gevoelig warmer en op de voorspellingen zie ik dat het volgende week zelfs 33° wordt!

IMG_0926In de namiddag ben ik weer naar Maya geweest voor de film “Danish Girls”.

IMG_0921Voordien ben ik nog wat gaan wandelen in de buurt va deze hippe wijk en natuurlijk viel het op hoeveel Chinezen er wel rondlopen , ik zocht een café waar ik kon post vatten om ze te observeren en de best geslaagde foto’s zet ik hierbij.

De film zelf vond ik heel knap ,af en toe wat langdradig en bijeen passage met Mathias Schoenaerts die zich in zogezegd in Parijs afspeelt herkende ik de koninginnen galerij en het Café Mort subite in Brussel, ik zocht het nadien op en het klopt, een leuk detail.

Woensdag is een interessante dag in Maya, de films zijn goedkoper en in Fuji restaurant krijg je 20%

IMG_0918IMG_0899Tijdens de avond had ik een Skype afspraak  met mijn  zus en dochter die in  Madurai India zouden aankomen. net voor ze aan tafel zouden gaan (India is anderhalf uur achter op Thailand) hadden we een leuk gesprek met voor mij vele herinneringen aan deze stad, waar ik ook een filmpje over maakte :zie

https://vimeo.com/4545710

IMG_0905

Donderdag 11 feb

IMG_0822

Vanmorgen  zag ik op  “BBC World “een reportage met de titel “Thailand’s love of the supernatural”over de zogenaamde “Engelpoppen”en vorige week stond er een artikel in De Groene met de titel

“Hoogopgeleide Thai nemen een Engelkind “

Ik citeer er een passage uit.

“De trend is in elk geval een geluk voor poppenmaaksters als Mananya, die de goddelijkste Engelkinderen schijnt te maken. Letterlijk. Een onbekende hindoegod geeft haar een bijzondere kracht die ze doorgeeft aan de poppen. Ook stopt ze ‘heilige’ graankorrels in de lijfjes. En – maar dat doen de concurrenten ook – ze laat de poppen inzegenen door bijklussende boeddhistische monniken. Ton komt uit haar stal en bracht driehonderd euro op. Z’n zusjes kosten met hun weelderige haardossen en rijke basiskleding tot wel 750 euro, in Thailand een gemiddeld maandinkomen.

Sinds een sukkelende deejay op tv verklaarde dat zijn wereld opeens ten goede veranderde toen hij een pop kocht, zet de trend verder door. De poppen krijgen op steeds meer plaatsen een warm welkom. Restaurants presenteren speciale Look Thep-menu’s, de taxicentrale profileert zich ten opzichte van de overvolle stadsbussen als popvriendelijk en vliegmaatschappij Thai Smile verkoopt met succes tickets voor poppen, zodat die niet meer onder de stoel of in het bagagerek mee hoeven.

_88173731_59bffd81-c3b5-454c-8fc4-fa7d6178abb7

uit BBC reportage van 11/02/16

Of ze met haar Look Thep echt geluk kan afdwingen, weet Jom niet. ‘Maar ik voel me wel gelukkig met Ton. Goed opgeleide Thai kiezen steeds vaker voor hun carrière. Mijn vriendinnen en ik stellen een man en kinderen uit. Liever een Engelkind!’”

Ik ben benieuwd of dat fenomeen ook al te ontdekken valt  in Chiangmai want als het in Bangkok regent…Ik probeer het uit te zoeken…

Vrijdag is er weer een opening van een foto-expo, dit keer van de Antwerpse fotograaf Eddy Van Nieuwenhuyse met de titel “Sons of the Universe”waar ik natuurlijk naartoe ga.Er zijn nog veel meer expo’s maar die liggen te ver voor mij zondereigen vervoer; Zaterdag is er nog een Oostendenaar  van de partij, zelfs een oud-leerling :Peter Vandemoortele die zijn  cd “Ysror” presenteert in North Gate jazzclub. Ook daarover bericht ik volgende keer!