Donderdag 20 augustus 2015

Donderdag 20 augustus 2015

IMG_3551Het was gisteren mijn verjaardag, een gelegenheid om mijn blog na lange tijd weer aan te vullen. Ik wil het dit keer hebben over Oostende mijn geboortestad waar ik mijn kleuterjaren doorbracht tot mijn ouders  noodgedwongen moesten verhuizen.

Ik ben geboren in de Gelijkheidsstraat in het Westerkwartier, het huis staat er nog altijd, ongeschonden .Van mijn moeder leerde ik van Oostende houden vooral toen we er niet meer konden wonen en ik zo vaak terug verlangde naar het strand  en de zee. Ik was uiteindelijk heel blij toen ik later mijn beroep kon uitoefenen in mijn geboortestad en er terug kwam wonen niet ver van het westerkwartier en de zee.…

11745758_403220953203208_963392342175756431_nIk heb Oostende zien veranderen, het oude station vervangen door de Delhaize, de autostrade aangelegd  tot vlak bij het kursaal, de gezellige schouwburg waar ik nog opgetreden ben vervangen door het Europa gebouw (dank zij oelewapper Piers), de teloorgang van de vissershaven die ik vroeger met mijn grootoom die bij de “Male “ werkte geregeld  kon verkennen, het verdwijnen van de veerdienst naar Dover, later Ramsgate, vanwaar ik vele “footpaths” in mijn geliefde Engeland kon bewandelen en een stop maken in de gezellige B&B’s…zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

Na een lange periode van verloedering werd de stad weer opgefrist en bij mijn terugkeer naar Oostende na een lange reis kon ik weer trots zijn.

Maar de wereld is aan het veranderen, ook in Oostende is het rendementsdenken doorgedrongen.

Dat trof me toen ik op mijn verjaardag een mailtje van Visitoostende kreeg dat me uitnodigt  om het einde van de zomervakantie te vieren. Er worden een tiental activiteiten opgesomd met als besluit “ Zon, zee en strand krijg je er gratis bij ;)”

IMG_3940Ik dacht dat je naar Oostende komt voor Zon, Zee en Strand en nu koop je er tien activiteiten bij!. De omgekeerde wereld, Oostende draait door!

Ondertussen  wordt de openbare ruimte meer en meer ingenomen door dat soort zaken ( strandbars, openluchttheater in een speelweide evenementenplein bij het Zeeheldenplein enz…) Als het zo doorgaat moeten we binnen afzienbare  tijd nog betalen om naar het strand te mogen gaan.IMG_3129 (1)

Onlangs las ik nogIMG_3394IMG_2918  een commentaar op FB “ buiten het seizoen is het al doods genoeg als Oostende weer de badstad wordt van enkel de vaste bewoners ,waarvan veel aangespoelde gepensioneerden hier de rust komen zoeken…”,

Ik dacht dat de winter een uitstekend seizoen is om van de kust te genieten zonder al die heisa…en mag rust niet meer in deze dolgedraaide wereld?

Nog meer van dat fraais :”bouwpromotoren en evenementenorganisaties moeten ook hun boterham verdienen”  Tja…Kijk maar eens op de Oosteroever naar al dat moois dat daar een boterham verdient…

Toerismechef Peter Craeymeersch een paar dage geleden  in HLN over het nieuwe openluchttheater in het bosje “om eens te tonen hoeveel groen we hebben in de stad aan zee”!

Moeten er  meer meer en meer strandbars komen om eens te tonen dat Oostende aan zee ligt?

Er wordt een heel mooi pleintje aangelegd vlak bij de nieuwe wandelpier en het wordt een evenementen buurt waar je de zee nog nauwelijks kan ziIMG_2931en  dank zij VTM dit keer …VTM je verleert het hier! Ik weet wel het is maar tijdelijk maar het geeft de trend goed weer, op alles moet er verdiend worden…IMG_3950 het toppunt van cynisme is een zonsondergang te vervangen door een fake op een afsluiting ,je beleeft het hier!IMG_3945

Terloops ,kan de stad al die toeristen aan, nu al zoeken de automobilisten op drukke dagen te vergeefs naar een parkeerplaats ook al zijn er miljoenen besteed aan parkeergarages.

Het wordt tijd dat de openbare ruimte weer  van ons is, we betalen er genoeg belastingen voor!