Donderdag 3 juli 2014

Donderdag 3 juli 2014


Munt Opera Brussel

zaterdag 20 juni 

Zoals al aangekondigd bezocht ik de eindexpo van de Kunstacademie Oostende . Het thema van de eind expo was  „Puur natuur”en mijn videoinstallatie ”Vergiftigde levensbron”paste er goed bij .Het thema is zeer actueel, heel onlangs nog verscheen er in diverse kranten een verslag over de toenemende vervuiling  van onze rivieren.

zondag 22 juni

Een dagje in Brussel

In de voormiddag bezoek aan  Het “Museum of Broken Relationships” in het Europees Parlementarium .Olinka Vištica en Dražen Grubišić, allebei Kroatische kunstenaars, maakten in 2003 een eind aan hun relatie, maar wilden daar iets artistieks mee doen. Ze vroegen aan het publiek om mee te doen en een voorwerp en bijhorend verhaal over liefde en verlies te schenken.De voorbije jaren trok het Museum de wereld rond, van Taiwan tot Mexico. Het stelde tentoon in winkelcentra en scheepscontainers en is nu geland in het Europees Parlement in Brussel. “Omdat Kroatië vorig jaar is toegetreden tot de Europese Unie,” zegt Lieven Cosijn van het Europees Parlement, “en omdat de boodschap van dit museum wel degelijk Europees is. Het Europese motto is eenheid in verscheidenheid”. Dus ook eenheid in liefdesverdriet.

In de namiddag trok ik naar de Munt  voor  de opera  „Orpheus en Euridice” van Gluck  in de bewerking van Berlioz. 

.  De meeste recensies waren uiterst lovend maar ik hield er een dubbel gevoel aan over. Ik had vroeger de opera al gezien in  de klassieke versie en genoot toen toch meer van de muziek. Nu eiste  het actuele verhaal van een jonge vrouw met een „locked in „ syndroom zo sterk de  aandacht dat de opera zelf er onder leed. Het slot van de recensie van Bert Hertogs in „Concertnieuws” sprak me wel aan „Met een dubbel gevoel verlaten we dan ook de Munt. Was dit “Orphée et Euridice” of het verhaal van Els dat we te zien kregen? Versterkten de overlappingen van de twee verhalen (fictie en non- fictie) en de thematiek elkaar of stonden ze bij momenten elkaar in de weg? Wat ons betreft was het een beetje van beide. Een dubbel gevoel hielden we dus over: tussen scherp zien en niets zien. Bijziend maar niet blind.”

Woensdag 24 „Paris revisited”

Het was al heel lang geleden dat ik nog Parijs bezocht had en de expo „Bill Viola „ was de aanleiding om te  citytrippen  

Met de Thalys uit Oostende om 6.09 en aankomst Paris Nord 9.15 is comfortabel reizen. In  Hotel Paris Nord de bagage afgegeven en om  9.30 kon ik al een Metroticket „Paris visite 2 jours” kopen .

 Met de Metro tot halte St Michel en wandelen op de Boulmich met een  morgen koffie. Onderweg stop ik in de Jardin du Luxembourg en bekijk  de reusachtige kaart van het front 1914 en zie er ook het Ijzerfront.Jardin du Luxembourg kaart frontlijn

Via de St Sulpice kerk flaneer ik in de  Boul St Germain met de gelijknamige kerk .

Lunchtijd .Waarom niet in  in de vaste waarde „Les deux Magots” ! 

Vandaar via rue du Bac over de Seine  tot in de Jardin des Tuileries om er een middagpauze te houden  bij de vijver

Ik had via interent een ticket geboekt voor Bill Viola om 15 uur 

en via Place de la Concorde en de Champs Elysees kom je in het  Grand Palais .

Daar bleef ik wel bijna 4 uur om de heel bijzondere video installaties te bewonderen en te beleven.Ik citeer uit Muzee „Uitermate esthetische en vakkundige beelden van traag bewegende figuren, close-ups, hypnotiserende mensenfiguren of sterk vertraagd opgenomen landschappen: het zijn maar enkele karakteristieken die we in het werk van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola terugvinden. Alom geprezen als een grootmeester en zelfs “Rembrandt van de videokunst” genoemd, weet hij kijkers keer op keer op indringende wijze te confronteren met onontkoombare facetten van het leven.images video Bill Viola

Naar eigen zeggen gebruikt hij tijd zoals een schilder kleur gebruikt. Zijn visuele esthetiek balanceert op invloeden uit de geavanceerde beeldtechnologie en het psychologisch analytisch denken. Het mag dan ook niet verbazen dat zijn creaties intens inwerken en ons tot zowel bezinning als verdieping bewegen.”

Het werd tijd om te rusten  met een pint langs de Seine bij Pont Alexandre III. Dan met de Metro naar les Marais voor een lekker avondmaal. 

Donderdag 26 juni  vervolg „Paris revisited”

werken aan de vernieuwde HallesNa het ontbijt in het hotel de koffers  afgegeven en  met  metro tot halte „Chatelet les Halles” om een bezoek te brengen aan de grote werken op de voormalige site Les Halles; het gedeelte bij de ST Eustache kerk is al klaar ,de rest is voorzien voor 2016! Na een morgenkoffie in de buurt reis ik met metro tot de halte „Bibliotheque  FR Mitterand”

Bib Mitterand Paris  vanaf de Seine loopbrug Eerst bewonder ik  buiten het indrukwekkend geheel   en wandel op  loopbrug over de Seine om het te overzien en daarna stap ik binnen om een van de vele tentoonstellingen te bekijken op de benedenverdieping . het wordt middag en met de RER reis ik tot de Gare  d’ Austeritz .

Via de „Jardin des Plantes” waar ik geen restaurant vind in de buurt loop ik dan maar via een Seine brug naar richting Bastille en ontdek  er een lekkere lunch in de Rue de Lyon. 

Op de Place de la Bastille is er een grote betoging van de cheminots tegen de privatisering van de  treinen. Er staan veel overvalwagens van de politie in de buurt.

Bib Mitterand Paris interieurHet wordt tijd  om te rusten in de “Promenade Plantée” aangelegd op een oude spoorweg. Ik neem de metro terug richting hotel en neem een biertje in de buurt van Gare du Nord. Nog even de bagage  ophalen in het hotel en afrekenen en om 18.25 vertrekt de Thalys terug naar Oostende met stipte aankomst om 21.06  Het was  een update van Parijs die best meeviel en het weer eveneens !

uitrusten op de Promenade Plantéé
zaterdag 28 juni 

Gerenoveerd begijnhof KortrijkNa een dagje uitblazen was het weer tijd  voor de trein. Dit keer met “Auxilia” voor de traditionele uitstap die dit jaar Kortrijk als doel had. Om 9.32u  nemen  ook de vrienden  van Brugge de trein  naar Kortrijk.

 Vanaf het station: begint de wandeling met gids met het thema  ‘ In het spoor van vrouwen’ en we bezoeken het gerenoveerde Begijnhof , de O-L-Vrouwekerk waar Gezelle onderpastoor was, en het stadhuis .We nemen het middagmaal in eet & broodhuis ‘de Trog’  Ik neem er een lekker kabeljauw haasje  en een koffie . 

 Daarna  volgde een wandeling naar het Buda-eiland met in het Broelmuseum een bezoek aan de tentoonstelling ‘Capita Selecta’ waar moderne kunstenaars zich konden meten met de kunstenaars uit de vaste collectie.

Daarna nog even stappen langs de Budatoren, Budascoop, Budapark , de Budafabriek  en de vernieuwde Leieboorden met zicht op de nieuwe  bruggen.

We keren terug naar het centrum langs de Budastraat met de oude ingang van het O.-L.-Vrouwehospitaal en de kapel,  het vernieuwde Heilig Hart – woon en zorgcentrum en de authentieke sigarenwinkel   ‘Huis Descamps’…

We kunnen nog wat  uitrusten en genieten van een biertje op  een terrasje en na een wandeling langs het Vandaleplein waar die dag een Zomers marktje wordt georganiseerd nemen we om 18.48u de trein terug naar Brugge en Oostende. Een mooie dag in een Vlaamse stad waar ik niet zoveel kom… 

 capita selecta kortrijkGerenoveerd begijnhof Kortrijk