Een bijzondere foto

Een bijzondere foto

Bericht 08/05/20

Een kaartje gestuurd naar Tante Godelieve met feestwensen dat we deze waanzinnige oorlog 75 jaar geleden samen overleefd hebben en ik ook met haar in gedachten een kaarsje voor de overledenen aangestoken heb . Op deze foto zijn we de enige overlevenden tot op vandaag… ( foto genomen in de zomer van 1938? in de Louisastraat te Oostende op de binnenplaats van nonkel Odiels bakkerij) De originele foto vond ik in mijn collectie oude foto’s .Moeder had een Kodak fototoestel waar je foto’s met het formaat 6X9 cm kon afdrukken, het negatief is verloren gegaan maar wel bewaard van de andere foto’s op die dag genomen.

Groepsfoto zomer 1938?

Wie staat er op de foto?
Rij 1 van l naar r : Vandenbussche Odiel, Georges ( mijn Vader) Alfons senior( grootvader), Rene, Marcel, Irma Duynslaeger (grootmoeder)
Rij 2 :Albert, Martha, Godelieve
Rij onderaan : Alfons junior en Monique (1953 overleden)

Wanneer werd deze foto genomen?
Als ik vergelijk met de foto van mezelf als ik twee jaar was past dat daar juist bij , ik moet dus 2 jaar geweest zijn en bijgevolg is de foto vermoedelijk genomen in 1938. Door een reeks foto’s die dezelfde dag genomen zijn te zien aan de kleren is er ééntje waar Alfons jr en Monique een schopje en een emmertje bij zich hebben, klaarblijkelijk om naar het strand te gaan, vermoedelijk is die foto uit de zomer van 1938.

ma en mij in Sintt-jansstraat Oostende 1938

Voor welke gelegenheid?
Geen idee, het was wel feestelijke gelegenheid, te zien aan de “zondagse” kleren, alleen Odiel niet, hij staat daar met opgestroopte mouwen, hij was n de” gastheer” en moest wellicht nog bakken? Waarom was tante Madeleine ( vrouw van Odiel) daar niet bij? Wellicht moest ze in de winkel staan? Waarom was mijn moeder daar niet bij? Misschien was ze zwanger van Manu (° 14/07/38)?

Door mij bijgekleurde foto met tante Martha

Martha stond in het midden, ze was het kindermeisje in de bakkerij, ze beschermt als het ware de jongeren. Onder haar bescherming staat haar jongste broer Albert ( de zevende zoon krijgt de naam van de vorst) toen 11 jaar en de jongste zus Godelieve, 12 jaar.
Helemaal onderaan staan de twee kleuters, Alfons junior (° augustus 1936) en Monique (°december 1936) de eerstgeborenen van Georges en Germaine en Odiel en Madeleine.
Monique omarmt me met haar linkerarm en ikzelf houd in mijn rechterarm een papfles? en wat speelgoed?

Op de achtergrond zie je de achtergevel van het huis met bovenaan een raam en rechts de muur bepleisterd als een soort grotwand zoals dat dan vaak de mode was.

Godeleive en Albert met de kleuters
de kleuters met schepjes en emmertje

Wie de foto genomen heeft is onbekend, ze maakt deel uit van een reeks waar vooral de twee jongste kinderen in het brandpunt van de belangstelling stonden.

Bovenaan tussen hun ouders staan René en Marcel in soutane, ze waren novicen bij de broeders Maristen. Omdat Marcel (°1920) graag verder zou willen studeren en geen zin had in de vakschool was er een oplossing gevonden. Geregeld kwamen de Broeders kinderen “ronselen” voor het klooster met de belofte dat ze goed onderwijs zouden krijgen. Moeder Irma had geëist dat René (°1921 ) ook meekon omdat hij gehandicapt was aan zijn voet, een gevolg van de kinderverlamming kort na de Eerste Wereldoorlog. Met wat financiële steun van tante Elisa kwam dat voor mekaar. Zodra ze in het klooster waren moesten ze daar de eerste drie jaar blijven en mochten pas daarna een eerste keer naar huis gaan.

De hamvraag is nu bij welke gelegenheid werd die foto genomen?
Volgens tante Godelieve kon de foto genomen zijn als de broers René en Marcel voor de eerste keer naar huis mochten.
Dat kan, als Marcel 15 jaar was bij het binnentreden was hij nu 18 jaar in het jaar van de foto , dat zou kunnen kloppen, vooral ook de feestelijke kleding want de ouders waren natuurlijk heel fier toen ze kinderen “een roeping”als kloosterling hadden. Dochter Margriet was al geprofest in 1936 in het hoofdklooster te Pittem.
Eens “naar zee” kunnen gaan was natuurlijk ook een mooie uitstap toen en de Louisastraat waar de bakkerij zich bevond ziet uit op de dijk.

Tante Godelieve 90 jaar!

Ik heb een kopie van de de foto opgestuurd naar tante Godelieve met de vraag of zij misschien meer uitleg kan geven. Of iemand van de familie?

Alfons 12 mei 2020

Selfie ruim 80 jaar later…