Een weekje in Kuala Lumpur (12-19 januari 2015)

Een weekje in Kuala Lumpur (12-19 januari 2015)

 

 

 Maandag  12 januari

Na een hobbelige vlucht met Air Asia wegens stevige jetstream daardoor  wel een halfuur vroeger aangekomen in de nieuwe luchthaven KLIA2. Er is sinds mijn vorig bezoek aan KL wel een en ander veranderd op gebied van openbaar vervoer  hier .

Het low cost gezellig luchthaventje van AIR Asia is vervangen door de gloednieuwe KLIA2 luchthaven voor low cost carriers, sober maar heel modern .Het is wel en heel lange weg van de aankomstpier tot de immigratiepost!

Je krijgt er als EU lid zomaar een drie maand geldige visa stempel  maar moet wel je vingerafdrukken laten nemen! een groot verschil met Thailand dus.

Van KLIA2 kun je nu ook met de Rapid-express in 35 minuten rechtstreeks naar Sentral Station in het hart van KL . De weg naar het monorail station is ook gemoderniseerd tegenover vorig jaar en na een rit van een kwartier ben je in het stadsdeel Bukit Bintang waar mijn hotel ligt. Helaas zijn de werken voor de uitbreiding van de monorail nog altijd aan de gang en ik was alweer het spoor bijster in die doolhof…

Ik was natuurlijk behoorlijk moe met het vroege opstaan om op tijd in de luchthaven van CM te zijn en kon dus een laat middagdutje goed gebruiken vooral met de drukkende warmte op weg naar mijn verblijf. Ik had nog goede herinneringen aan een heel fijn Vietnamees restaurant in de buurt en heb daar ’s avonds heerlijk genoten van een vegetarisch stoofpotje.

Dinsdag 13 januari

Ik had mijn hotel geboekt samen met mijn Air Asia vlucht en ik kende de buurt maar wat ik niet wist was dat naast mijn hotel een  nieuw café annex cabaret geopend was en de gevolgen waren niet mis. Vanaf 22  uur was er  geluidsoverlast en heb daardoor  heel slecht geslapen. Een betere kamer de volgende dag bracht niet veel solaas en ik heb me moeten verhelpen met oordopjes…

Mede om de warmte te ontvluchten ben ik de shoppingmalls gaan bezoeken. Vooral  Low Yat, gespecialiseerd in computer en fotografie heb ik grondig doorlopen maar voorlopig nog niets gekocht.

s’Avonds ben ik weer in de buurt gaan eten waar ik vorig jaar goede herinneringen aan had, een home cooking restaurantje met Maleise keuken, dit keer met vis.

Woensdag 14 januari

ik zag geregeld de “hop on-hop of ” tourbus passeren in mijn buurt en vond het een goed idee om zo de stad nog beter  te leren kennen. Er waren 23 stoppunten en voor ongeveer 10 euro kon je de hele  rit meemaken.

kl rondrit6kl rondrit5kl rondrit4Ik heb maar één lange stop gemaakt  om in het “Bird park” te gaan  filmen, een mooie plek die anders niet zo makkelijk  bereikbaar is. Toevallig was daar  een een filmploeg van de Maleise tv aan het werk voor een komisch tv-serie zo te zien. Terloops door mijn vroegere reizen naar Indonesië heb ik daar wat van de Maleise taal geleerd en nu en dan kwamen er weer woorden te voorschijn, kan soms nuttig zijn!

Nadien ben ik nog naar de heel moderne shoppingmall “Pavilion” geweest waar ik letterlijk verloren liep..

’s Avonds ben ik dan voor het eerst naar de “eetstraat” met al de tafeltjes “Jalan Alor “geweest die heel beroemd is in KL en heb er een gestoomde vis gegeten, heel lekker. De kelner die de mensen moet  lokken en mij bediende vertelde dat hij van Myanmar was, hier ook dus dacht ik, toen ik zei dat ik in Chiang Mai verblijf wist hij te vertellen dat hij daar niet ver vandaan is bij de grens. Hier kan hij meer verdienen maar het is lang en met hard werken  40 MYR, ongeveer 10 euro per dag verdient KL is heel duur in verhouding heb ik zelf ook  ondervonden.

Donderdag 15 januari

kl rondrit3IMG_3637kl rondrit14M15-1034_000001Ik was nog nooit boven geweest in de Petronas twin Towers en dat wou ik nu toch eens riskeren. Erg  vroeg zijn is de boodschap en in de relatieve koelte ben ik te voet gestapt in vogelvlucht is dat niet zo ver maar met al het drukke verkeer en de weinige voetgangers paden is het een heel avontuur.

Het was ook niet makkelijk vinden waar je de tickets kon kopen en waar je moest zijn voor de lift.Uiteindelijk met 40 MYR te betalen  kon ik gaan aanschuiven want de eerste lift vertrok maar om 10 uur.

Met een goede organisatie, iedereen kreeg een badge met een bepaalde kleur dat later  een teken bleek  te zijn wanneer je kijktijd om was. Met een razende snelheid naar de “Bridge” op de 41 ste verdieping, wel spectaculair waar je zo van de ene toren naar de andere kunt wandelen zo hoog boven de grond!

Dan weer een kleinere lift tot de 83ste verdieping en dan stap je in een nog kleinere tot de 86ste waar je nog eens een heel andere panoramische kijk op Kl had, heel spectaculair! Ik was blij dat ik het meegemaakt heb zonder teveel tijd te moeten verliezen. Nadien heb ik nog gewandeld in het mooie park van KLCC en daarna in de shoppingmall want het was nu over de middag, dus  heel warm en vochtig. Ik ben een eind terug gestapt en heb toen  de monorail genomen tot Time Square Mall in mijn buurt. Ik dacht er te kunnen eten en vond uiteindelijk alleen maar een pizzarestaurant waar ik mijn honger kon stillen.

’s Avonds ben ik eens Indisch gaan eten in de buurt .KL is een erg multiculturele stad met heel veel Indiërs en Chinezen naast Maleiers zelf natuurlijk.

Vrijdag  16 januari

IMG_3390IMG_3403IMG_3406IMG_3407kl rondrit10kl rondrit11Met de monorail naar Chinatown. Het is altijd een beetje zoeken als je zo een station verlaat, je zit in druk verkeer en de voetgangers worden vaak aan hun lot overgelaten, ik merk dat ook in mijn LP reisgids  die niet altijd precies vertelt waar je moet lopen . Het is een kleurrijke  buurt om te wandelen met al die winkeltjes, eetkraampjes en tempels natuurlijk.

Ik had in mijn gids gelezen dat daar ook een bekende Chinese apotheek is waar de typische kruidenmengsels gemaakt worden. Toen ik die vond stapte ik binnen en vroeg of er ook een consultatie mogelijk is en dat kon; Ik kreeg een zitplaats in de wachtruimte en zag een vrouw met overal naalden in haar armen en benen …Toen ik aan de beurt kwam legde ik uit dat ik nogal vermoeid was door gebrek aan slaap wegens geluidsoverlast en na controle moest ik wachten op een aantal pakjes poeder om na eten in te nemen om me weer te herstellen…

Zaterdag  17 januari

Ik wou naar  de buurt van het Titiwanga  meer, buurt ver van het centrum waar een modern museum is voor beeldende kunst en wellicht daarna te stappen naar het meer zelf. Ik moest de monorail nemen tot het eindpunt. Dan begon de ellende:  hoe geraak ik aan de overkant van de autoweg waar ik in de verte het dak van het museum al kon zien. Na wat stappen vond ik een voetgangersviaduct en dan een pad langs de autoweg dat op zeker moment onder de autoweg liep; het was er vuil en er lagen een aantal mannen te slapen. Ik voelde me er niet op mij gemak en dacht zeker niet langs deze weg terug te komen; Uiteindelijk vond ik weer een viaduct dat naar het museum leidde. Moe en bezweet kwam ik aan .Naast het bewuste museum is er ook nog een groter  voor traditioneel kunst. Ik hoopte daar een koffie te kunnen drinken en wellicht een broodje voor de opkomende honger maar het was zaterdag en de bediende zei dat het maar rond  de middag open ging. In het andere museum was er juist  een lezing aan de gang ter gelegenheid van de nieuwe tentoonstelling met werk van Choong Kam Kow .

IMG_0820Ik heb er met belangstelling de vele werken bekeken met allerlei  invloeden, “cross culture” noemen  ze  dat. Bij de drankautomaat kon ik toch mijn dorst lessen. Bij het terugkeren vroeg waar ik nabijgelegen  openbaar vervoer kon vinden en er was inderdaad een bushalte. Daar stonden twee gesluierde jonge dames te wachten en ik vroeg of de bus naar het station Titiwanga reed. Dat was blijkbaar zo maar het ene meisje zat voortdurend te kijken of de bus er al was en toen stopte plots een taxi en ik mocht mee en kwam zo  in een paar minuten vlak bij de monorail!  De taxichauffeur grapte en vroeg of dat mijn twee jonge vrouwen waren…

Het was rond de middag en ben toen  in de buurt in een Indisch restaurant een “paper dosa” gaan eten, een herinnering aan mijn vele reizen in India en meteen heb ik ook  in de buurt gereserveerd bij het beroemde Vietnamese restaurant waar ik de eerste avond al geweest was.

Zondag  18 januari

kl rondrit1kl rondrit2kl shoppingkl rondrit13Mijn laatste dag wou ik besteden aan fotograferen in de buurt van het mooie Pavilion shoppingcentrum. Rond de middag ben ik daar naar de film “The theory of everything “ geweest. Ik kon ook naar “Into the woods”gaan maar die zou ik makkelijker in CM kunnen zien dacht ik. Er waren Chinese en Maleise onderschriften en de oorspronkelijk Engelse klankband. Door de meestal erg luide muziek gebruik ik altijd oordopjes maar op zeker moment in de film gaat de hoofdfiguur heel moeilijk spreken en dan werd het lastiger. De film gaat over het leven van de bekende Stephen Hawkins gezien door de ogen van zijn voormalige vrouw. De hoofdfiguren deden het schitterend en ik was op momenten erg ontroerd door het doorzettingsvermogen en de kracht van de liefde . Meteen was het een gelegenheid om toch iets van deze theorie  te snappen .De film mag best in de prijzen vallen vind ik!

Terloops gezegd, in de filmzalen van Maleisië hoeven we niet op te staan telkens om het volkslied te aanhoren zoals in Thailand!

Nadien vond  ik daar nog in de benedenverdieping de “Food Republic” met een weelde aan restaurantjes  waar ik er eentje met vegetarische keuze vond .

s’Avonds ben ik  weer gaan eten in  de eetstraat Jalan Alor bij vriendelijke kelner uit Myanmar die me dit keer een ander lekker visje voorstelde voor mijn laatste avond in KL!

Maandag  19 januari

Ik had ruim de tijd na een vroeg buffetontbijt in mijn hotel (dat was een van de zaken die wel meevielen daar) om weer de monorail te nemen en daarna met de Rapid Express naar KLIA2 . Dat was best want na de paspoortcontrole was het nog een heel  eind stappen naar Gate P19 voor de vlucht naar Chiang Mai waar ik tegen 14.30 aankwam . De bediende aan de pascontrole daar was heel vriendelijk en gaf me weer twee maanden verblijf met een mogelijke verlenging, de eigenlijke reden waarom ik naar KL gevlogen ben want van CM uit is dit een directe en  een goedkope vlucht  buiten Thailand.

IMG_3464IMG_3418