Een weekje Kuala Lumpur

Een weekje Kuala Lumpur

park KLCC bij de fontein...

park KLCC bij de fontein…

Shopping mall ingang tgv Chinees Nieuwjaar...

Shopping mall ingang tgv Chinees Nieuwjaar…

reusachtige geluks-kom voor de chinese neiuwjaars shoppers...

reusachtige geluks-kom voor de chinese neiuwjaars shoppers…

shopping straat op vrije dag in KL...

shopping straat op vrije dag in KL…

verse vis , kies maar uit in de eetstraat...

verse vis , kies maar uit in de eetstraat…

Chinese eetstraat KL

Chinese eetstraat KL

onweer over KL (foto Yahoo weer)

onweer over KL (foto Yahoo weer)

op terugweg  van de ambassade, onweer op komst..

op terugweg van de ambassade, onweer op komst..

Kijk maar !

Kijk maar !

paardjes bij de vleet in shopping tgv Chinees nieuwjaar

paardjes bij de vleet in shopping tgv Chinees nieuwjaar

paardjesmolen in shoppingmall tgv jaar van het paard China

paardjesmolen in shoppingmall tgv jaar van het paard China

Visumaanvraag

Ik had een dubbel toeristen visum gevraagd in Brussel omdat ik vier maanden in Thailand wou verblijven maar daar deden ze zo moeilijk dat ik besloot dan maar met een enkel te vertrekken en ergens van uit Chiang Mai  een nieuw visum aan te vragen voor mijn derde en vierde maand. De goedkoopste vlucht direct uit CM naar de hoofdstad van een buurland bleek Kuala Lumpur in Maleisië te zijn en met Air-Asia was dat best te doen. Ik had er een weekje voor uitgetrokken wat achteraf nodig bleek, er zat een weekend tussen en nog een feestdag in Maleisië erbij …Ik wist uit ervaring dat het daar zo vlak bij de evenaar heel vochtig warm zou zijn en met ouder te worden gaat dat niet beter maar veel keuze was er niet …

Het was een hele tocht er naartoe vanuit mijn gastenverblijf in het hartje van KL, eerst een kilometer naar een monorail station stappen, vandaar  weer een kilometer naar een  metrohalte  (ik had daar hulp nodig om mijn ticket te krijgen want alleen met de automaat ) dan nog twee kilometer stappen langs een drukke boulevard tot aan de Thaise ambassade. Ik was al om 8 uur vertrokken, een uur op weg en kwam een half uur voor de opening aan waar al een tiental mensen stonden te wachten. Uiteindelijk viel het best  mee, mijn reispas afgegeven met foto’s en de visumaanvraag werd  onmiddellijk goedgekeurd, geen vragen,  misschien wel omdat er zeker een 60 à 80 mensen aanschoven als de poort openging van de ambassade .Ik mocht er na het weekend in de namiddag weer omkomen want daags nadien was er een feestdag en woensdag al mijn terugvlucht…

Ik heb maandag er een dagje van gemaakt .Tussen het monorail station en de metrohalte is er een klein stukje van het oorspronkelijke  „regenwoud” bewaard tussen de wolkenkrabbers ,waarschijnlijk was het te moeilijk om daar te bouwen denk ik want het was nog een steile klim om er te geraken, wel leerrijk met een arboretum om al dat tropisch hout te leren kennen voor het verzaagd is . Jammer genoeg kenden de muggen ook de weg en daar had ik niet aan gedacht, ik ben er dan ook niet lang gebleven door de vervelende jeuk.

Ik maakte daarna een tussenstop bij de metrohalte in KLCC waar de icoon van KL staat te pronken: de dubbele toren van Petronas Towers. Van uit het nabijgelegen park met de vele fonteinen heb je er een mooi zicht op. Bij het park  heb ik ook geluncht en een middagdutje gedaan in de luwte van de bomen. Na een laatste stuk metro kwam dan het lastigste deel, de twee kilometer stappen langs de boulevard. De ambassade ging maar om 14.30 open, het heetste van de dag! Ik kwam er om 14 uur aan er stonden een vijftal mensen, het afhalen van de paspoorten ging erg vlot en na ontvangst ik keek vlug op mijn paspoort maar zag het visum niet direct, er staat al zoveel op maar ze hadden een lege bladzijde gevonden halfweg het boekje. Inderdaad ik mag blijven tot 15 maart 2014 met eventueel nog een maand verlenging, dat laatste zal niet nodig zijn want ik heb al op 4 april mijn  filmvoorstelling in Oostende ..

De terugweg was erg lastig, ik had natuurlijk een „teksi” kunnen nemen maar ik moet toch nog wat bewegen ook,zelfs in de warmte! Ondertussen werd het onweerachtig en uiterst zwoel, een sauna-gevoel…Inderdaad ’s avonds goot het water en de Chinese eetstraat had het even moeilijk. In de buurt van de metro heb ik nog van een lekker ijsje genoten alvorens terug te keren en in de omgeving  van mijn verblijf nog een biertje laten  smaken… Lekker eten is in KL ook niet moeilijk ,door de gemengde bevolking, Maleisiërs, Chinezen, Indiërs en westerlingen is er een zeer gevarieerde eetcultuur ontstaan .

Lekker eten en shoppen.

In de Chinese eetstraat heb ik enkele keren lekkere verse vis gegeten (KL ligt maar een 50 tal km van de zee), je kiest die uit en zegt hoe die klaargemaakt moet worden. Ik ben ook eens  Vietnamees vegetarisch gaan eten in een bekend restaurant in mijn straat.

Mijn reisdoel KL zat er daarmee op .Maar KL is na Hong Kong ook de belangrijkste shopping stad in Z.O.Azië . Daar moest ik ook van genieten te meer omdat het in de malls lekker koel is, je zou daarvoor alleen al gaan shoppen! Met Chinees Nieuwjaar in het vooruitzicht waren de meeste malls heel mooi, soms wat kitscherig versierd. Dat het jaar van het paard op komst is kon niemand ontgaan ! Terloops,  met  Engels hebben ze  hier geen moeite als oud kolonie van de Britten. Het  wordt vaak gebruikt als handelstaal tussen Chinees en Maleis, dat de officiële taal is met Westers schrift, ook makkelijk! Heel die gemengde miljoenen bevolking woont blijkbaar vredig samen. Ze doen ook goede zaken, de prijzen zijn veel  duurder dan in CM, maar dat zal wel in Bangkok ook zo zijn. Je ziet in dit moslim land de meeste vrouwen met hoofddoek, de Chinese meisjes in korte broek..evenals de westerlingen…

Echt tropisch

Ik hou wel van de tropische weelderige plantengroei hier, nog wat anders dan in het Noorden van Thailand, alles groeit en bloeit met dit vochtig warme klimaat het hele jaar, zoveel lekkere fruitsoorten…Ik kon niet weerstaan aan de durian die bij ons alleen bevroren e krijgen is, die wegens de geur niet overal welkom is, de kraampjes op de markt hebben er wat op gevonden, je krijgt plastiek handschoenen en je kunt beginnen de zoete „camembert”achtige smaak binnen te lepelen! ..

Toen ik na een Air-Asia vlucht van twee en een half uur landde  in CM had ik meteen  een zware verkoudheid vast door het grote temperatuurverschil …

Ondertussen is  het hier ook druk voor mij in het weekend, vrijdag nieuwjaarsfeest van het filmcentrum, zaterdag toneel in KSK en zondag een workshop over werken met de Gopro camera…maar daarover bericht ik in een volgende blog .