Gran Canaria

Gran Canaria

Inleiding

Na jaren mijn winterverblijf in Thailand te hebben gevonden ben ik nu door levensomstandigheden van plan veranderd en heb gekozen voor een korter verblijf in Gran Canaria (Spanje).

Zoals bij veel keuzes die je maakt zijn er voor-en nadelen aan verbonden
Naar Gran Canaria kan ik van uit Oostende vliegen in ruim vier uur en veel goedkoper dan de lange vlucht naar Thailand via Zaventem.
Ik blijf dus in  de EU en zijn daardoor geen visumformaliteiten met soms problemen als je langer dan 2 maand wil blijven, je hoeft ook geen geld te wisselen.
In Gran Canaria is het weer  er aangenaam in de winter zo rond de 20 graden.
Het leven is er wel duurder, zeker een appartement huren,  het eten is iets goedkoper dan in Oostende maar toch veel duurder dan in Thailand.

Gran Canaria is nieuw voor mij, ik heb er ook geen vrienden zoals in Thailand, ik ga alleen op avontuur, we zien wel…

Woensdag 28 november 2018

OP woensdag 28 november ben ik dan vertrokken ; het was een vlotte vlucht , wel weinig weinig beenruimte, de snack voor 10 € vooraf geboekt…was aan de povere kant.
Naast me zat een koppel vriendelijke gepensioneerden en die hadden hun boterhammen mee.
Vlak voor de aankomst bij het landen kregen we mooi zicht op Lanzarote … In de drukke luchthaven was het 13.39 lokale tijd.
Het is een lang eind lopen naar de bagage afhandeling en het duurt ook lang in deze erg drukke luchthaven.
Om 15.00 uur kon ik naar de taxi juist buiten de toegang.
Mijn verblijf ligt op de dijk en dat is een klien probleem voor de taxi, die  mag niet tot bij het appartement maar dat was maar een paar stappen lopen met de bagage.
De rit duurde een half uur en ik heb  32 € betaald voor ongeveer 10 km.
Ik moest bellen naar de eigenaar die in de buurt werkt en dan kwam de jonge vriendelijke man met de  sleutels en hij toonde  alles in het kort wat ik moest weten.

Als ik alles eens goed bekeken heb en de bagage leeggemaakt mag  ik tevreden zijn over het appartement voor zijn prijs.
Het wordt stilaan avond, ik  krijg honger ik kan nu  de
dijk verkennen. het  ziet er erg mooi uit ik ontdekt een supermarktje in de buurt en kan er brood kopen  voor kaas en boter voor het ontbijt de volgende morgen.
Ik ga wandelen aan beide kanten van mijn verblijf en uiteindelijk ben ik gaan eten in “la Quilt” met glas wijn, brood  en zeevruchten voor 16€.

Na een korte avondwandeling was ik moe van de lange dag, ik was immers  al op van 6 uur in Oostende en dan wou ik   naar naar bed.

6 december 2018

ik ben het al een beetje gewoon nu, de keuken is verkend want ik ben van plan zelf zoveel mogelijk te koken, dus zocht ik naar eeen supermarkt in de buurt vor groenten en fruit, ze hebben er ook eigen kweek van mango’s en papaya’s ondermeer. Ik wil vaak vegetarisch koken en vond een winkel waar ze  dergelijke produkten hebben.

Ik wandel veel langs de dijk , je kunt kilometers ver kijken aan beide kanten van mijn appartement. Als ik moe ben zijn er genoeg banken om wat uit te blazen.

Voor het weekend ben ik naar een winkelcentrum geweest in de buurt van de Plaza Espana en daar vond ik een Spar waar je klaargemaakte visgerechten kon komen en ik kocht er een Portugese visschotel.

Na de middag ga ik gewoonlijk een kop koffie drinken met zicht op zee, soms bij hoog water loopt het water over de dijk net zoals dat in Oostende vroeger kon gebeuren.

Een andere keer wandelde ik tot aan het mooie Parque Catilina waar de gepensioneerde Canarias gaan kaarten en een pint drinken. Daar vlak bij is er een groot museum waar ik later wel nog langs kom.Ik geniet het meest van de lange wandelingen langs het strand dat vol afwisseling is door hoog e laag water, de vissen die je in het heldere water ziet zwemmen bij je voeten, de riffen die bloot liggen bij laag water, het water dat over de dijk spat bij hoog water, de zon bij het ondergaan achter dz bergen , de zon die in de morgenuren de bergen verlicht, de stad die als een lint uitgestrekt ligt langs de baai ,de veerboten in de verte op weg naar Teneriffe…

Soms maak ik ook een ritje met de bus ,ik heb een tienrittenkaart aangeschaft en met de ene bus geraak ik wat verder langs de zee tot bij het auditorium, een muziektempel die ver van buiten er als een burcht uitziet, vlak bij ligt ook her commercieel centrum Las Arenas dt zeer uitgestrekt is en waar je de meeste supermarkten met alle soorten merken kunt vinden
De bus naar andere kant brengt je naar de haven waar de veerboten liggen
Vlak daarbij is er ook weer een supercentrum, een mooi maar duur aquarium en een heel groot busstation naar alle plaatsen op het eiland en natuurlijk ook de vele stadslijnen.


 

26 december 2018

Zo ben ik met de kerstdagen ook bij het bijna uiterste puntje van het strand geweest met de bus waar er een uitgebreide zandsculptuur gemaakt is met het kerstgebeuren, gratis te berichten maar je kunt er wel iets doneren voor een goed doel.
Met kerstavond ben ik naar een dienst geweest in de lokale parochiekerk, verzorgd met een kerstkoor dat vrolijke kerstliederen zong, de diest duurde niet te lang gelukkig en de kerk was stampvol volk dat goed meezong.
In de kathedraal was er een nachtmis maar dat was te ver voor mij om dan nog zo laat terug te keren

maandag 3 dec


Tijdens de kerstdagen komen er ook wat cruiseschepen langs, ik zag toevallig op het einde van een straat een heel hoge schoorsteen uitsteken, ik ben tot aan de kaai gewandeld en zag er inderdaad ondermeer de Queen Victoria liggen , ik ben tot in het CC el Muele geweest om van uit de hoogte foto’s te maken
Daarbinnen vod ik ook een mediashop en heb er een kabel gekocht om mijn laptop te verbinden met de tv om een groter beeld te krijgen en beter geluid om ondermeer het mooie feuilleton my brilliant friend op canvas te bekijken

Met nieruwjaar was het natuurlijk ook erg druk hier en je kon er op de Paseo over dee hoofden lopen ik ben ook een paar keer tot in het water geweest o m er op blote voeten in te wandelen, wel wat fris…neiuwjaarsnacht was natuurlijk ook erg luidruchtig…
`
Het is ook iets kouder geworden en binnen in mijn flat is het ook maar 18 graden, een pullover kan ik wel gebruiken

Ondertussen is het 5 december geworden en ik wist niet dat Driekoningen hier zo sterk gevierd wordt . Op de vooravond is er een grote stoet een beetje carnaval achtig en die wordt op tv canaria uitgezonden .
De driekoningen krans ligt ook volop lin de winkels , het is een officiële feestdag maar omdat die op een zondag valt dit jaar wordt er een

compenssatie dag ingeschakeld op maandag, dus werd het weer een lang weekend
Ondertussen zie ik dat de kerstboom hier in het gebouw weer opgeborgen wordt tot volgend jaar
ondertussen korten mijn dagen hier ook in…

Ondertussen is broer Raf op bezoek gekomen en hebben we samen excursies gemaakt en natuurlijk ‘s avonds lekker gaan eten

Op 16 januari is hij weer vertrokken, over een week is het mijn beurt

ondertussen is het weer ook minder aanganaam geworden , regen, en veel wind…