Reizen van vroeger (deel 2).Met de fiets door Beijing 1990.

Reizen van vroeger (deel 2).Met de fiets door Beijing 1990.

China1.002 China1.001
Unknown-3 Unknown-2 Unknown-1 Luoyang_Lage
600px-Marble_Boat_in_Summer_Palace

china 2

 

Op 5 april start ik in Brugge (centrum) met  een reeks van vijf dia-en filmvoorstellingen over China onder de titel “Zwerven door Zuid-China”. Maar ruim 25 jaar geleden was ik al eens in China geweest. Toen kon je nog niet alleen reizen en zag je in het centrum van de hoofdstad nog duizenden fietsers waar ik me met onze groep ook onder begaf. Dat bracht me op het idee om in mijn lezing de twee reizen te vergelijken en de oorzaken va die mega veranderingen  op te zoeken.

Hier wil ik het alleen hebben over die eerste reis; Ik had eigenlijk al ingeschreven voor de zomer 1989 bij de “Vrienden van China” in Brussel, de enige mogelijkheid om  China te bezoeken in die tijd. Maar door de gebeurtenissen op het Tiananmen Plein werd die reis uitgesteld tot 1990. Die gebeurtenissen hebben zeker  ook bijgedragen  aan  die grote veranderingen. Ik had toen nog geen filmcamera en heb de voornaamste foto’s die ik genomen heb onlangs gedigitaliseerd. Ik moet ergens nog een officieel reisverslag hebben maar nu vertel ik gewoon wat ik me nog herinner. Ik was vergezeld van Denis, een collega die helaas al en hele tijd overleden is. Ik weet nog dat we de trein naar Frankfurt moesten nemen  en daar het vliegtuig naar Beijing.Unknown De aankomst daar was nogal chaotisch toen we een taxi of bus moest nemen naar ons hotel, de leiding was op dat punt niet zo best voorbereid.  We liepen een heel eind te voet met onze bagage ,het was er vochtig warm in augustus. Ik gaf nog les en kon toen niet zoals nu het beste seizoen kiezen. Ik weet nog dat we in een hotel logeerden niet ver van een beroemde tempel, die van de Hemelse Vrede waar we dezelfde dag nog naar toe gingen. De dag daarop stond de beroemde Verboden stad op het programma met het plein dat ineens een heel bijzondere betekenis gekregen had, er was ook veel politie te bespeuren…

China1.003Zo zijn we eerst naar de verboden stad geweest, heel indrukwekkend en een paar dagen later gaan fietsen naar het Zomerpaleis, zowat een 20-tal kilometer buiten het centrum. Toen we terugkeerden onweerde het en we zaten tussen die massa fietsers, allemaal in ongeveer dezelfde pakken, ons te haasten om niet al te nat terug te keren.Ik was zo erg bezweet en de airco in het hotel zorgde ervoor dat ik al vlug een zware verkoudheid opliep.

Natuurlijk stond er ook een daguitstap naar de Grote Muur ten noorden van de hoofdstad gepland en dat was heel indrukwekkend;Daar niet ver vandaan stopten we bij het Beisai pretpark waar de Chinezen veel liever naartoe gingen !.


chinaWe vertrokken toen met de trein .naar centraal China.Er was enorm veel volk in de stations en op het plein  er naar toe viel ik over een banaan, letterlijk en de wachtende Chinezen die op hun reiskoffers zaten konden er hartelijk mee lachen, ik niet!

China.002We spoorden naar de vallei van de Gele rivier met de vroegere hoofdstad Luoyang waar in de buurt heel veel grotten met Boeddhabeelden te zien waren. We bezochten ook het klooster Shaolin waar de monniken Kungfu uitgevonden hadden en kregen er een demonstratie.


china 1De officiële gidsen leidden ons ook naar besprekingen in fabrieken, zo hadden we ondermeer ook een kolenmijn bezocht waar we nu soms over horen dat ze gevaarlijk zijn en we daalden we af in de mijnen tot waar de steenkoollagen uitgeboord werden.

Versie 2In een stad waarvan  ik de naam vergeten ben hebben we zelfs eens ontbeten op straat, er was een soepje van varkensafval en we hoorden de Chinezen in de buurt slobberen als varkens, wat een teken is dat het smaakt…

urlHet hoogtepunt voor mij was wel de treinreis naar Xian, de plaats waar de beroemde soldaten van de keizer opgegraven werden. We reden er van uit het centrum met de fiets naartoe. Ik zag een verbluffend aantal  ongemeen keramische beelden elk met hun eigen gezichtsexpressie alsof ze je nu nog aankijken, Dat was erg indrukwekkend en één van de top reis en kunst ervaringen uit mijn leven..

Ik herinner dat we naar het toilet moesten in de buurt en daar was het nog zoals bij de Romeinen, netjes naast mekaar zittend, gelukkig waren er Chinese tekens voor man en vrouw die niet zo moeilijk te herkennen waren.Versie 2

Op het einde van de reis terug in Beijing hebben we in het  beroemde restaurant Dadong de fameuze gelakte eend gegeten ,dat was bijzonder lekker en er waren 19 gangen !Een  echte “Chinees” kan heel lekker zijn!

20151120011511852_MediumHet deel van China dat ik toen niet bezocht heb was het zuiden met de fameuze Li rivier en Guilin en dat heb dan veel later in 2011 bezocht vanuit Thailand en dit keer alleen! Een echt avontuurlijke reis. Daarover heb ik enkele films gemaakt die te zien zullen zijn in de komende  filmpresentaties waarvan ik u op de hoogte zal houden.IMG_1466