Zondag 13 april 2014

Zondag 13 april 2014

Donderdag 3 april

Ik heb weer contact opgenomen met de Kunstacademie na lange afwezigheid, ook al ben ik afgestudeerd sinds juni vorig jaar . Tijdens mijn verblijf in  Chiang Mai volgde ik een workshop om video-installaties te leren maken en ik heb een plan om er een op te stellen tijdens de eindejaar tentoonstelling. Na de paasvakantie gaan we die uittesten.

vrijdag 4 april

De documentaire „Velo-Droom „ heb ik vertoond en ingeleid voor de gidsen kring „Lange Nelle”in hun gezellig lokaal het „Spaans huisje”. Nadien werden nog allerlei vragen gesteld over het maken van de film. iedereen was heel tevreden.Als voorfilmpje toonde ik „ Groeten uit Oostende”een kortfilm in opdracht van de Kunstacademie gemaakt naar aanleiding van de opening van de „Grote Post” een nostalgische terugblik op het Oostende van voor de oorlog.

zaterdag 5 april

textiel in Wiels IMG_2849

Met de kunstacademie zijn we naar Brussel geweest voor een dubbel programma. In de voormiddag bezochten we „Wiels” waar we twee exposities konden bekijken: eerst de kunstenaar  en pionier Franz Erhard Walther . De tentoonstelling schetst een breed panorama van zijn productie – meer dan honderd werken – terwijl we tegelijk de aandacht vestigen op de relatie van de kunstenaar tot documentatie (foto’s en tekeningen) en op zijn fundamenteel idee van de tentoonstelling zélf als een platform voor sociale actie. Ze bevat een groot aantal objecten die gemanipuleerd kunnen worden en wordt geanimeerd door middel van workshops en demonstraties, onder leiding van de kunstenaar. We hebben er ook zelf aan deelgenomen en kunnen experimenteren! Voor zijn „Neue Alfabet” zocht ik de voorletter van mijn naam op …

IMG_2854De tweede expo was gewijd aan de opkomende kunstenaar Akram Zaatari, geboren in Saida in 1966 en gevestigd in Beiroet, Hij presenteerde een van de meest memorabele werken op het Libanese Paviljoen op de Biënnale van Venetië van vorig jaar. WIELS toont deze theatrale installatie, die een 16mm-film en videoprojectie verenigt onder de titel „Brief aan een piloot die weigerde”.Vandaag staat Zaatari bekend voor zijn toonaangevende rol in de uitbreiding van het documentaire genre, zowel binnen film als fotografie, in het emotioneel geladen Midden-Oosten.Ik vond die documentaire film heel leerzaam en gaf me inspiratie voor een volgend project.

In de middagpauze  namen  we slaatjes met ingrediënten van over de hele wereld in  de foyer van het kunstcentrum, waar we wat geduld moesten hebben alvorens onze honger te kunnen stillen…Na de middag reden we naar Bozar waar er heel wat te zien was!

Ik zal later de Borremans en de Zurbaran expo bezoeken waar ik een gratis kaart voor heb en ik bezocht alleen „No Country for young men „ Deze verrassende expo verzamelt werk van meer dan dertig hedendaagse Griekse kunstenaars die werken rond de impact van de crisis op het land. Hun tekeningen, foto’s, schilderijen, video’s en installaties overstijgen de dagelijkse politieke en economische berichtgeving en geven een genuanceerde kijk op wat gaande is in Griekenland. Ze brengen niet alleen de negatieve effecten in beeld, maar ook de kansen die de crisis biedt om het land her uit te vinden.Met een biertje op een zonnig terras besloten we deze interessante KAZ dag!

Woensdag 9 april

Paasvakantie!Het is paasvakantie en met mijn neef Remco  en nicht Babette sprak ik af om naar Gistel te gaan waar ik tijdens de oorlog als kind gewoond heb om voor hen herinneringen op te halen over deze moeilijke tijd in mijn jonge leven waar ze geboeid naar luisterden . We zijn in de namiddag ook naar het documentatie centrum „Gestella” geweest en naar het Wielermuseum waar ondermeer Sylveer Maes de winnaar van de Ronde van Frankrijk in1936 en 1939 herdacht wordt. Volgende week zal ik nog een aantal interviews afnemen van mensen die het allemaal nog meegemaakt hebben.

Aankondiging voor donderdag 24 april

De documentaire „Velo-Droom” wordt nogmaals vertoond nu om 20 uur in het VVF Lokaal DR.L.Colenstraat 8 in  Oostende. het is een organisatie ban de erfgoedkring “De Plate”. Als voorfilm worden een paar kortfilms over Oostende vertoond. De toegang is gratis.1961987_610097465751660_145357898_o