Zondag 19 oktober 2014

Zondag 19 oktober 2014

vrije jongensschool Koekelare
zondag 5 oktober

Herinneringen aan Koekelare. Het was al weer een hele tijd geleden dat ik nog  de streek van mijn familie aan moederszijde nog bezocht had .Omdat ik daar ook nog een tijdje gewoond heb ben ik met mijn nichtje Babette en neef Remco  wat herinneringen gaan ophalen uit mijn kinderjaren. We zijn ook naar het museum Käte Kolwitz over de eerste wereldoorlog geweest en naar het Fransman museum over de seizoenarbeiders in  Frankrijk waar mijn grootvader ook toe behoorde. Over de middag hebben we daar ook kunnen lunchen en ik heb er wat gefilmd. Koekelare is zo veranderd dat ik het bijna niet meer herken. Van een traditioneel dorpsgezicht is het een modern “stadje “ geworden met een architectuur die weinig origineel is, voor de mensen die Koekelare vroeger niet gekend hebben is het misschien beter maar ik vond er mezelf niet in terug…

maandag 6 oktober

Vandaag verneem ik dat mijn film “Velo-Droom” vertoond zal worden in Kinepolis Oostende in de maand november! Ik moet wat informatie nog doormailen voor het tijdschrift van Filmclub 62…meer info binnenkort.

dinsdag 7 oktober

kate KolwitzVandaag de eerste lezing uit een reeks van drie over WOII door prof. Bruno Dewever. Voor een volle zaal gaf hij een heel duidelijk overzicht van de oorzaken en verloop van deze oorlog die ook in mijn leven een heel grote rol heeft gespeeld. ik onthou vooral dat het makkelijk praten is achteraf nu we weten hoe de oorloog afgelopen is .In 1941 bijvoorbeeld dacht men er anders over en dat is ook wat ik vernam van een getuige die ik onlangs geïnterviewd heb. Ik ben benieuwd naar de volgende afleveringen over collaboratie en repressie…

’s Avonds had ik nog een afspraak in het Kroegske met Peter,  een oud-leerling die de zeevaartschool gedaan heeft en nu in Thailand woont. Hij was naar Oostende gekomen  om zijn moeder te bezoeken en had niet veel tijd. Daarom zijn we met enkele van zijn jongere vrienden samen in het Kroegske een pint gaan drinken .Misschien ontmoet ik hem weer als ik in Thailand ben?

Over oud-leerlingen gesproken. Koen Kessels, de muzikant  aan wie ik nog les gegeven heb is nu dirigent van het Royal Opera house in Londen! Gefeliciteerd!

Woensdag 8 oktober

Met mijn jongste zus ben ik naar Zevekote geweest om onze Tante Maria te bezoeken die stervende is .Ze was in een diepte slaap en toen ik later thuis kwam werd ik opgebeld dat ze net overleden was.

Donderdag 9 oktober

Als oudste neef van haar ben ik naar Zevekote geweest om er de begrafenis te helpen regelen met de priester en de begrafenis ondernemer. Er komt heel wat bij kijken en veel informatie is er nodig om alles in goede banen te leiden.

Zaterdag 11 oktober

werk van Ana TorfsMet de studenten van de Kunstacademie naar Brussel geweest voor een expo in Wiels.

Eerst bezochten we Ana Torfs – Echolalia

Een heel gedetailleerd beeld van verbanden uit de Koloniale wereldgeschiedenis. Monnikenwerk hoe ze dat gedaan heeft

Over de middag zijn we dan  in de buurt gaan lunchen, een medestudent kende een leuke plek in de buurt en het heeft gemaakt

de uitwassen van de Vrije Markt!na de middag bezochten we “Mark Leckey – Lending Enchantment to Vulgar Materials” dat was veel meer spectaculair maar het sprak me niet zo aan.

Nadien zijn we dan met de tram naar “Imal” geweest inde buurt van de Vlaamse poort langs het kanaal en we bezochten er “Relief” een “stereolithografisch expansie en contractie sculptuur” Relief – een tentoonstelling van Julien Maire

Een hele boterham van een titel voor eigenlijk werk dat mar de Arduino software gemaakt kan worden; Toch interessant .

 Nadien zijn we nog een pint gaan drinken in de buurt van het Zuidstation; het was een leerrijke dag.                       

  Dinsdag 14 oktober

Vandaag het tweede deel van de reeks WOII door Bruno Dewever; het ging over de collaboratie  en was plots weer actueel met de commotie rond de regeringsverklaring die dag.

Ik heb vooral onthouden hoe dun de lijn soms is tussen collaboratie en de politiek van het minst kwaad.. Weer heel boeiend. Volgende week het slotdeel over de repressie.                   

Woensdag 15 oktoberIMG_2936

Vandaag had de begrafenis van tante Maria in de parochiekerk van Zevekote plaats ; het was een stijlvolle  dienst met medewerking van een koor uit Zevekote en Gistel; Als oudste neef heb ik er een  korte biografie voorgelezen die ik hier bij voeg.

“Tante Maria was het 11de kind van 15 in het kroostrijke gezin van Alfons  Vandenbussche en Irma Duinslaeger

Haar ouders hadden het erg moeilijk om de touwtjes aan elkaar te knopen tijdens de crisisjaren in Zande voor en nog meer tijdens de 2de Wereldoorlog in Zevekote.

Tante Maria moest dan ook haar steentje bijdragen toen haar oudere zus Margriet in het klooster van Pittem ingetreden was.

Ze ging toen naar Gistel in de Donckerstraat in de leer bij een nicht die een naaiwinkel had om zo wat mee te kunnen helpen in het gezin en dank zij Margriet ondertussen Zuster Cornelia geworden kon ze tussendoor ook nog wat les volgen in de naaischool..

Na de oorlog richtte  ze samen met haar twee jongere zussen Martha en Godelieve in het ouderlijk huis een naaiatelier op in de Dorpsstraat. Ze werden al vlug bekend als de heel  bekwame naaisters van Zevekote.Tot laat in de nacht soms en met karige verlichting werkten ze door als er dringende zaken waren.

Na de dood van hun ouders bouwden ze tegenover het klooster een gezellig huis waar ze meer licht en ruimte hadden. Ze vonden ook plaats om in de tuin een mooie Maria kapel te laten bouwen waar ze altijd  zorgden voor verse bloemen.

Pas veel later als ze met pensioen ging kon ze zich in de hobby-club eindelijk toeleggen op  tekenen en schilderen. Na korte tijd hing het hele huis vol met kleurrijke tafereeltjes waar ze terecht trots op was.

Ze deed ook inspiratie op tijdens de vele wandelingen in de omgeving en kon er nu heerlijk van genieten na dat lange zittend leven van voordien.

Soms zei ze wel eens dat de jonge mensen van nu zoveel meer kansen hebben om zich te ontwikkelen dan zij in haar tijd had . Toch  was klagen haar ding niet, integendeel ze aanvaarde haar leven zoals het was zoals ze dat ook van haar ouders had  meegekregen.

Heel blij was ze ook altijd als er bezoek was van neven en nichten en de vele vrienden. Je was er altijd welkom en genoot van haar boeiende vertellingen. Ze hield ervan om haar grote familie samen te houden door ondermeer af en toe te eens een feestje te organiseren waar tijdens  een heerlijke maaltijd ook nog hartelijk kon worden gelachen.

Samen met haar zorgzame zus Godelieve heeft ze gelukkig een heel lange  tijd van het leven kunnen genieten.

We zullen haar missen.”

Nadien is tante begraven op het kerkhof van Gistel en daarna gingen we naar “Den Oever”, waar ze verschillende keren een familiefeest had gegeven, samen zitten voor de rouwmaaltijd.

Het was weer een gelegenheid om neven en nichten uit de grote familie Vandenbussche weer eens te ontmoeten.

Nadien ben ik met mijn jongste zus nog eens gaan uitwaaien aan zee.

Arno zingt oorlogsliedOm 20 uur had ik nog een afspraak in de Grote Post met een try out voor “Gone West” met Arno.

Hij zong enkele liedjes over de oorlog waarvan “Were all all the flowers gone “nog het meest aansprakDe rest was de klassieke Arno stijl. Ik zat er in comfortabele  omstandigheden en had gelukkig oordopjes mee…

Donderdag 16 oktober

Ik heb me de hele voormiddag bezig gehouden om de update van Apple “Yosemite “ te installeren op mijn twee computers . Zie er goed uit vooral door het samenspel met Iphone en Ipad. Het wordt wel even wennen weer…

Ik kreeg ook bericht dat ik mijn filmpresentatie “Kriskras door India” mag geven in Oostkerke als ik terug ben van mijn reis in maart 2015. Ik heb alvast gekeken waar mijn dvd en mijn slides zitten…

Vrijdag 17 oktober

Naar de indrukwekkende evokatie gekeken op canvas van de fakkeltocht langs de loopgraven van de Westhoek. Vooral de lichtjes van Tynekot bleven me bij…

Zaterdag 18 oktober

Ik ben naar de opening van “Oostends paviljoen” geweest  in de Venetiaanse gaanderijen waar enkele van mijn vrienden mee exposeren. Ik zal zeker nog eens op een rustig moment terug gaan om alles te bekijken.

Door het uitzonderlijk mooi weer  was er veel volk aan de kust.Ik deed een wandeling is het Bosje en nadien kwam broer Raf me nog onverwacht uitnodigen voor een Orval bij vrijstaat O.Ik heb er van genoten en kon goed slapen nadien.